10 gode cykeltips når sneen daler

Med inspiration fra cyklistforbundet har vi valgt at lave en liste med gode tips til at vinde over sneen når du skal af sted på din cykel.

1: Det magiske regnestykke med tiden
Når det sner, kommer man langsommere frem. Det er den kedelige kendsgerning. Men hvor lang tid man præcis bruger af ekstra tid, er svært at regne ud. Alligevel mener flere eksperter, at transporttiden i gennemsnit forlænges med 20 pct. uanset om vi taler bil eller cykel. Derfor ved du: “Normal Transporttid” * 1.2 = Transporttid i snevejr.

Bruger du normalvis 30 minutter, vil regnestykket se således ud:

30min * 1,2 = 36min

Husk at dette er den gennemsnitlige forsinkelse og man kan derfor sagtens risikere længere transporttid.

2) Stå tidligere op

Skal man bruge mere transporttid er man også nødt til at stå tidligere op. I hvert fald hvis du vil undgå unødig stress – Og det vil du gerne

cykel-i-snevejr
Bagage er besværligt – en smart taske kan være løsningen i det dårlige vejr

3) Drop bagage

Så vidt det er muligt bør du undgå at tage ting med, der fylder eller vejer. Der skaber problemer i en situation hvor man mest af alt har fokus på at komme fremad.

4) Vis dig frem

Ikke på den sexede eller frække måde. Du skal vise din tilstedeværelse med reflekser, lygter, osv. Gerne flere af dem. At bruge lidt tid på at sikre sin egen synlighed kan både rede liv, men også skabe ro, afstand og plads til at du kan komme sikkert frem på arbejdet.

5) Mindre luft i cykeldækket

Det handler i bund og grund om at få så stor en overflade som muligt at cykle på. Du står bedre fast i sneen med bredere overflade og har derfor mindre tendens til at skride ud. Det bedre råd er et par bredde cykeldæk, men eftersom det kan virke ret uoverskueligt at skifte hjul for at cykle på arbejde, anbefaler vi at man lukker lidt luft ud af dækkende. Ikke så de er flade, men så man netop får en lidt mere stabil overflade at cykle på. Dækket for bedre mulighed for at gribe fat i sneen.

6) Bløde sving!

Sneen er blød og det gør underlaget usikkert. Det betyder at mulighederne for at dreje skarp mindskes betragteligt. Cyklen vil ganske enkelt forsvinde væk under dig og derfor er det vigtigt at man laver bløde sving og ingen pludselig bevægelser i fart eller retning.

7) Brems løs

At bruge bremserne jævnligt sikrer dig at du har en god følelse med dem. Du ved hvordan de virker og hvordan de reagerer på det våde, kolde vejr. Det sikrer at du ikke opnår alt for høj fart og er samtidig med til at give dig tryghed ved nedbremsninger at du hele tiden ved at de virker upåklageligt.

sne-kbh
Trafikken er tæt i København, også når det sner. over en tredjedel af københavnerne cykler, selvom det sner. Kilde: www.cobe.dk

8) Hold afstand

Når det bliver glattere, så vil bremselængden øges, derfor bør du give lidt mere plads i trafikken til forankørene.

9) Hold fokus!

Drop høretelefoner og mobilen når du er af sted. Der sker flere uheld, folk tager mærkelige beslutninger og du kan pludselig havne i en uvant situation. Derfor er det vigtigt at være tilstede i nuet og agere, frem for at reagere når det først er for sent.

10) Olie ad libitum

Det kommer næppe som en overraskelse, at 10 pladsen handler om olie. Kæden bør smøres, gear, led, lejer, hjul osv. Hold det hele smurt og rent, så er du godt kørende – bogstavelig talt.

 

Skriv et svar