Derfor skal du vælge en fixie eller single speed cykel

“Hvorfor fixie cykel?” – Når man begynder at kigge på ny cykel kan markedet virke uoverskueligt. Næsten ligegyldigt hvad dit formål er med en ny cykel, så virker det som om der findes en specifik cykel til præcis det behov.

IMG_3887
Sådan ser det ud på min fixie. Stående, og med et kraftigt tråd når jeg rammer bakken

Jeg oplever en stigende interesse for fixie og single speed cykler uden for hovedstaden, ja selv i Jylland. Personligt er jeg fra Aarhus og har i flere år cyklet de Aarhusianske bakker tynde med et enkelt gear som min trofaste følgesvend.

Når man kigger på internettet er der kommet en underliggende konsensus omkring brugen af fixie cykler. Københavnerne mener den passer perfekt til dem, eftersom at byen er flad som en pandekage. De mener også, at så snart der kommer en bakke, så er cyklen ubrugelig.

Københavnere mener, at så snart der kommer en bakke, så er fixie cyklen ubrugelig.

Jeg vil med dette indlæg aflive myten om fixie cyklens manglende evne til at kravle på bakker af en nogenlunde størrelse. Til dem der kender Aarhus kan jeg fortælle at min daglige pendlertur på singlespeed cykel strækker sig over Langelandsgade, AroS bakken og Randersvej.

Både Randersvej og Landelandsgade har små 100 højdemeter gemt i sig der spredes på lidt over 1000m.

At cykle på bakker med en fixie cykel

Jeg medgiver at en cyklist med gear naturligvis har bedre forudsætninger for at komme op af bakken set ud fra et traditionelt perspektiv. Men en fixie cykel skal cykles anderledes end en gearet cykel. Så snart du oplever træthed på en cykel med gear, skifter man ned i gear og får igen mulighed for at træde i pedalerne uden den vilde anstrengelse. Hastigheden vil dale i takt med at man går i lavere gear, da omdrejningerne ikke har samme effekt som tidligere.

På en fixie er hemmeligheden enkel. Der handler om at opretholde et konstant tråd. Oftest vil man være nødt til at stå op i cyklen for at kunne levere den nødvendige mængde kræft til fremdrift. Ikke desto mindre er det ikke umuligt og du vil efter en kortere tilvænningsperiode opleve hvordan du sagtens kan klare forholdsvis store bakker og samtidig være langt hurtigere end de “normale” cyklister.

Når du møder en bakke skal du altså opretholde den fart du allerede havde på cyklen og vedligeholde det faste tråd i samme fart. En monoton bevægelse der udvikler udholdenhed i dine muskler.

Du kan sagtens klare forholdsvis store bakker og samtidig være langt hurtigere end de “normale” cyklister.

Jeg har endnu ikke været tvunget til at stå af min fixie cykel – Hverken på Randersvej eller Langelandsgade (Links til Google maps). Med den rigtige teknik vil du efter få uger opleve hvordan du sagtens kan bestige bakker og cykle på flade veje i samme gear.

Fixie-design
En fixie er minimalistisk, elegant og smuk

Fordele ved en fixie cykel / single speed

Jeg har samlet en liste over de fordele jeg har oplevet gennem de sidste tre år som fixie-pendler i Aarhus.

Listen er naturligvis baseret på mine personlige erfaringer og skal derfor ikke ses som en facitliste for dig. Før jeg blev fixie-ejer, kørte jeg MTB og var vældig forelsket i Cube. Efter fire stjålne cykler på under to år, valgte jeg så at skifte og har siden været fri for tyveri.

Fixie eller singlespeed, den grundlæggende forskel:

Fixie har “Fixed-gear”, hvilket betyder, at pedalerne altid følger hjulet. De er “Fixet sammen”. Så om du kører baglæns, langsomt eller hurtigt, så følger pedalerne med, altid. Du kan ikke stoppe dem, uden at hjulet også stopper.

Singlespeed er en klassisk cykel med 1 gear. Din pedaler er ikke tvunget til at følge med hjulet, så du kan slappe af ned af bakke. Det er en mere normal cykelstil, dog stadig kun med ét gear.

Fem gode grunde til at køre fixie

 1. Det er nemt og sjovt

Næsten ingen komponenter betyder næsten ingen vedligeholdelse. Gennem mine tre år som fast pendler har mine eneste udfordringer været lapning af flade dæk og et enkelt kædeskift. Ingen ubehagelige overraskelser ved cykelmekanikeren. Til gengæld er det sjovt, hurtigt og nemt!

 1. Den er billig

Bevares, der findes også dyre modeller, men sådan er det med alting. Faktum er, at en fixie ofte kan findes ned til langt under 2000kr. Firmaer som konkurspriser har endda ofte fixie cykler til under 1000kr.

Her skal man dog være opmærksom på, at kvaliteten naturligvis ikke er i top. Omvendt kan det være en god idé til din første sæson som fixie ejer. Hvis du er blevet “hooked”, kan du altid opgradere cyklen, eller de forskellige komponenter.

 1. Personlig som bare pokker

Fixie cykler, eller singlespeed cykler, er ofte nemme at kende. De er minimalistiske i deres udtryk, men med uanede muligheder indenfor farvesammensætning og ekstra udstyr. Det er en legeplads og firmaer som CR8 BIKES giver dig mulighed for at designe din cykel helt fra bunden.

 1. Fixie er perfekt til “DIY”-typen

  fixie-cr8-byg-selv
  Din cykel kan designes på nettet præcis som du ønsker

Du skal hverken være uddannet mekaniker eller lign. for at kunne samle din egen fixie. Et stel, et par hjul, pedaler, kæde og styr så du kørende. Vælger man at samle sin egen cykel så er fixie det oplagte valg til en begynder.

 1. Forbrændingen er i top

De fleste kæmper med at holde den gode form, i større eller mindre grad. En fixie er et legetøj der opfordrer til et aktivt liv. Hvis du hver dag sidder 30 min på din fixie vil du opleve en markant forøgelse i forbrændingen af dine overflødige kalorier.

 

Jeg håber at denne artikel kan aflive myten om, at fixie cykler kun er til den flade infrastruktur. Faktum er at Danmark generelt er et utrolig fladt land og en fixie passer derfor ind i langt de fleste byer og områder i Danmark.

Min helt personlige anbefaling til valg af fixie cykel

fuji-track-fixieSkal det være dyrt eller billigt. Vi ved alle, at man ofte får hvad man betaler for. Personligt brugte jeg mine første to år på en fixie fra cr8 til 1400kr. (Købte hos cykelbanditten, før de lukkede).

Efter et par år med udskift af kæde, bremser og dæk følte jeg behov for at prøve noget lidt federe. I dag kører jeg Fuji Track og anbefaler på det kraftigste Fuji til fixie cykler. Deres stel er perfekt til Fixie cykler, eftersom de i mange år har lavet stel til banecykling.

Jeg har gjort cyklen en anelse mere egnet til bylivet ved at ændre små ting på min Fuji Track.

 • Købte stel et nr. større end tidligere
 • Skiftede bremseklodser til shimano
 • Skiftede pedaler til Cube platform pedaler (nemmere og godt greb)

Jeg kan derfor ikke være fortaler for det ene, fremfor det andet. Jeg elskede min billige fixie cykel fra cr8! Jeg elsker min Fuji Track endnu højere i dag, men det er ikke sikkert at jeg nogensinde havde købt den, hvis jeg ikke havde fået erfaringen fra mine tidligere cykler.

 

Tidligere var fixie ejere i høj grad forbeholdt hipstere – dette er dog ikke længere tilfældet og Single Speed cyklen er i høj grad blevet folkeeje. Se et indslag om den moderne Hipster og hans fixie lige her:

2 tanker om “Derfor skal du vælge en fixie eller single speed cykel

Skriv et svar