Singlespeed Mountainbike – Den nye kørestil i skoven

Singlespeed har det ene formål at overlade mindre til cyklen og mere til rytteren. Alt overskydende mekanik strippes væk og som MTB rytter tilbydes man en mere udfordrende oplevelse, hvor forudsigelse og aflæsning af sporet er afgørende.

Hvis du kaster dig over udfordringen med singlespeed MTB bliver du en bedre rytter på et teknisk, fysisk og mentalt plan. I denne artikel sætter vi fokus på de positive og sjove sider ved at kaste sig over singlespeed mountainbiking.

Hvis du leder efter gode råd til Fixie/Singlespeed i byen kan du læse denne artikel hvor vi maner nogle fordomme til jorden og lovpriser bakker i byen, selvom de skal overvindes med ét gear.

1. Mindre vedligeholdelse af singlespeed cykler

Surly-Cog
Der er ikke mange sliddele på en singlespeed

Det giver næsten sig selv, men det er alligevel en åbenlys fordel i forhold til klassiske mountainbikes. Ved en singlespeed MTB er der langt færre bevægelige dele der udsættes for slid og skidt. Helt grundlæggende skal en singlespeed cykel have en velsmurt kæde og tilstrækkelig med luft i dækkende.

Naturligvis skal en ét-gears cykel også have tjekket bremser, lejer og greb med jævne mellemrum, præcis som din normale MTB, men der er stadig markant og mærkbar forskel i mængden af tid og penge der skal bruges på reperation, udskiftning eller vedligeholdelse af de forskellige komponenter. Særligt omkring sliddele, gear og transmission vil man opleve en enorm besparelse i både tid og penge.

2. Et nyt syn på gamle spor

Efter et par år omkring de samme spor vil man måske opleve en smule kedsomhed eller i hvert fald en stillestående udvikling i sine resultater på ens MTB. En Singlespeed MTB går ind og ændre hele din måde at skulle cykle på dine hidtil kendte spor. Du vil opleve en langt højere grad af bevidsthed omkring momentum og rå benstyrke.

Nogle har betegnet starten på en singlespeed MTB som en anelse ydmygende. Bakker som tidligere var nemme bliver nærmest umulige.

ss-mtb
Sporet skal angribes anderledes med SS

Men hvis du lader begejstringen overmande dit nederlag vil du hurtig opleve fremgang og måske ligefrem kickstarte indlæringskurven for hvordan en cykel kan fungere på et spor.
Det bringer mig frem til næste punkt.

3. Du bliver en bedre og stærkere MTB-rytter

Hvor du tidligere kunne skifte til et lavere gear, har du nu kun dine muskler til at træde dig op af bakken. Det er indlysende at sådanne udfordringer gør dig til en fysisk stærkere ryttere. Det er samtidig også stimulerende for én af de største muskler i kroppen, lårmusklen, hvilket øger forbrændingen markant.

En kombination af øget muskelmasse og et større behov for at forudsige sporet vil på sigt gøre dig til en langt bedre rytter. Du vil hurtigt kunne opleve forbedringer på nedstigninger, da du ofte vil være tvunget til at opretholde en højere fart til den næste stigning. Måske vil du også få et større mod og forståelse for, at fart og momentum kan eliminerer en lang række ujævnheder.

4. Stilheden overrasker

De fleste vil ganske kort inde i deres køretur bemærke en helt anden ro. Ikke fordi det larmer at køre på spor i skoven med sin MTB, men fordi en singlespeed pludselig har fjernet en række bevægelige dele som man ikke tidligere havde overvejet var en kilde til støj.

Bagskiftere og cykelkæder kan i kombination med kasetter og krank være kilde til en lang række mere eller mindre heldige klik-lyde. Ved en singlespeed mountainbike er det udelukkende dine dæk og jorden der skaber en lækker og rolig lyd. Alt andet er pillet væk.

Efter et par uger på en Singlespeed MTB

Herhjemme i lille Danmark har SSing (ESESING) eller Singlespeeding ikke helt fået fat blandt MTB ryttere endnu. Vi er først ved at vende os til 1×10. Rigtig mange andre steder har singlespeed fået fat, både i konkurrencesammenhæng, men også som pendlercykel. Faktisk er MTB et af de eneste områder hvor singlespeed cykler endnu ikke er særlig udbredt.

singlespeed-mtb-teknik
Det gør ondt på stoltheden når man vælter. Tilgengæld tager din singlespeed MTB ikke skade på samme måde.

Udover de fire ovenstående punkter er der en perlerække af observeringer som man vil gøre sig efterhånden som man får nogle timer i benene. Nedenfor finder du en række umiddelbare tanker fra en MTB-rytter der har kørt singlespeed de sidste to uger:

  • Jeg har aldrig stået så meget op i pedalerne, som jeg gør med singlespeed. Med en gearet cykel kunne et lavere gear gøre mig i stand til at sidde passivt og bare klatre over bakkerne.
  • stigninger og bakker er ikke så slemme som jeg troede. Jeg ved endnu ikke om det skyldes store 29″ hjul eller min egen frygt for at mangle momentum og derfor havde højere fart i bunden af bakkerne
  • Jeg kan savne et højere gear på de hurtigste steder nedad
  • Cyklen er lettere. Det giver god mening, når man fjerner nogle dele, så falder vægten. Særligt i sving kan dette mærkes.
  • Mine fingre vil hele tiden skifte gear. Det er en pudsig følelse efter så mange år med gear på sine mountainbike. Min hjerne vil skifte gear, så min tommelfinger prøver at ramme gearskifteren uden held – for der er ikke nogen.

Hvis du har spørgsmål til singlespeed MTB så kan du altid skrive her eller på vores facebook-side.

 

Skriv et svar